Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pęczak
mielone kotlety sojowe (ja używam kotletów Polgruntu)
bulion warzywny
przyprawy
a do tego do wyboru jedna z wersji:
- buraczki + trochę startego chrzanu
- ogórki kiszone + cebulka
- pomidory
- szpinak + ząbek czosnku
- pieczarki
Przygotowanie:
1. Gotujemy pęczak
2. Na grubej tarce lub w malakserze ścieramy buraczki, smażymy, dodajemy trochę startego chrzanu
3. Przygotowujemy mieleńca sojowego zgodnie z przepisem na opakowaniu, doprawiamy po swojemu i smażymy tę masę na patelni
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pęczaku, warstwę buraczkową, na niej warstwę mieleńcową. Dolewamy bulionu warzywnego, przykrywamy i zapiekamy.
Warstwę buraczkową można zastąpić:
- pokrojonymi w cieniutkie plasterki i zmieszanymi z posiekaną cebulką ogórkami kiszonymi
- pokrojonymi w plasterki pomidorami
- warstwą duszonego szpinaku doprawionego ząbkiem zmiażdżonego czosnku
- smażonymi pieczarkami
Twoje zapiski: