puszka.pl - pysznie!

Pęczak ze smażoną włoszczyzną i pomidorem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pęczak
sól
pieprz
sos sojowy
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por (białe części)
cebula
pomidor
ew. poszatkowana kapusta
olej do smażenia
majeranek
koperek
ew. czosnek
ew. grzyby suszone

Przygotowanie:

Pęczak gotuję w kuchence mikrofalowej dzięki czemu nie przypali się, nie muszę sterczeć nad nim i mieszać. Dodaję sól, pieprz i sos sojowy.

Kiedy już będzie prawie miękki, wrzucam pokrojone jarzyny na patelnię i podsmażam na oleju słonecznikowym. Następnie łączę podsmażone jarzyny z pęczakiem i duszę do miękkości składników. Pod koniec duszenia dodaję majeranek i koperek.

Jeżeli ktoś lubi, pod koniec duszenia może dodać czosnek. Można też przygotować pęczak z suszonymi grzybami. W tym celu trzeba wcześniej namoczyć grzyby, ugotować, pokroić na paseczki, do pęczaku dodać wywar i grzybki, razem dusić.

Wskazówki i uwagi:

Sorry, ale składniki dodaję na oko. Zresztą jest to typowa potrawa "na winie", czyli co się nawinie, to do gara.
Nadesłał(a) kimberlit, dnia: 2002-06-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: