Pęczak ze smażoną włoszczyzną i pomidorem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pęczak
sól
pieprz
sos sojowy
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por (białe części)
cebula
pomidor
ew. poszatkowana kapusta
olej do smażenia
majeranek
koperek
ew. czosnek
ew. grzyby suszone
Przygotowanie:
Pęczak gotuję w kuchence mikrofalowej dzięki czemu nie przypali się, nie muszę sterczeć nad nim i mieszać. Dodaję sól, pieprz i sos sojowy.
Kiedy już będzie prawie miękki, wrzucam pokrojone jarzyny na patelnię i podsmażam na oleju słonecznikowym. Następnie łączę podsmażone jarzyny z pęczakiem i duszę do miękkości składników. Pod koniec duszenia dodaję majeranek i koperek.
Jeżeli ktoś lubi, pod koniec duszenia może dodać czosnek. Można też przygotować pęczak z suszonymi grzybami. W tym celu trzeba wcześniej namoczyć grzyby, ugotować, pokroić na paseczki, do pęczaku dodać wywar i grzybki, razem dusić.
Wskazówki i uwagi:
Sorry, ale składniki dodaję na oko. Zresztą jest to typowa potrawa "na winie", czyli co się nawinie, to do gara.
Twoje zapiski: