120 g grochu włoskiego (ciecierzycy)
cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek do smażenia
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
2-4 łyżeczki soku cytrynowego
2-3 łyżeczki pasty sezamowej tahini
Przygotowanie:
120 g namoczonego na noc grochu włoskiego (ciecierzycy) odcedzamy i płuczemy. Cebulę i ząbek czosnku drobno siekamy i lekko podsmażamy na 2 łyżeczkach oliwy. Dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy i odcedzony groch. Zalewamy zimną wodą i gotujemy bez przykrycia na dużym ogniu przez 10 minut.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki (60-90 minut). Odcedzamy, zachowując wywar. Groch rozgniatamy widelcem. Wlewamy około 75 ml wywaru i miksujemy do konsystencji majonezu. Dodajemy sól, 2-4 łyżeczek soku cytrynowego i 2-3 łyżeczek pasty sezamowej tahini.
Dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Przed podaniem przekładamy do płaskiej miseczki i polewamy oliwą.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2002-06-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: z popularnego kalendarza z odrywanymi kartkami