puszka.pl - pysznie!

Prażone pestki (posypka)

Bardzo dobre do posypywania kanapek, sałatek, duszonych warzyw, zup krem... Warto uprażyć więcej nasionek i trzymać w lodówce.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pestki dyni
pestki słonecznika
sezam
siemię lniane

- w dowolnej ilości i konfiguracji

Przygotowanie:

Obłuskane pestki prażyć na suchej patelni: najpierw wrzucić słonecznik i dynię, po chwili dodać sezam i siemię. Są gotowe, kiedy się przyrumienią i zaczną pachnieć. Efekt zaskakujący.

Uwaga - najlepiej prażyć pod przykryciem (pestki strzelają!) lub na małym ogniu (żeby nie strzelały) dość często mieszając.
Nadesłał(a) ~daruma, dnia: 2002-06-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: