ciasto: 300 g mąki
150 g masła
1-2 jajka
1/2 łyżki soli
nadzienie: pory (1 kg)
sól
sos: pojemnik kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g startego sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Pory (białe i jasnozielone części) posiekać, ugotować w wodzie z solą (5 min.) i odcedzić. Zrobić sos.
2/3 ciasta rozwałkować, włożyć do tortownicy tak, aby całe boki tortownicy były pokryte ciastem. Włożyć pory, zalać sosem, rozwałkować pozostałe ciasto i nakryć farsz. Piec 35 min. w temp. 175°C.
Wskazówki i uwagi:
Pokrojone pory, zamiast gotować, można też przesmażyć/ udusić na oleju.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-06-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: kasia dostal