puszka.pl - pysznie!

Tarta (quiche) z gotowanymi porami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

ciasto:
300 g mąki
150 g masła
1-2 jajka
1/2 łyżki soli

nadzienie:
pory (1 kg)
sól

sos:
pojemnik kwaśnej śmietany
3 jajka
150 g startego sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Pory (białe i jasnozielone części) posiekać, ugotować w wodzie z solą (5 min.) i odcedzić. Zrobić sos.

2/3 ciasta rozwałkować, włożyć do tortownicy tak, aby całe boki tortownicy były pokryte ciastem. Włożyć pory, zalać sosem, rozwałkować pozostałe ciasto i nakryć farsz. Piec 35 min. w temp. 175°C.

Wskazówki i uwagi:

Pokrojone pory, zamiast gotować, można też przesmażyć/ udusić na oleju.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 8, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: kasia dostal

Twoje zapiski: