puszka.pl - pysznie!

Ogórki po żydowsku (na zimę)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki
seler + liście selera
marchew
pietruszka + natka
gorczyca biała
cebula
koper (najlepiej wianuszek)
ziele angielskie

zalewa:
2 i 1/2 szklanki wody
1/2 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:

Na dno słoika wkładamy: plastry selera + liść selera; plastry marchwi; plastry pietruszki + natkę; gorczycę; cebulę pokrojoną w plasterki, koper (najlepiej wianuszek) i ziele angielskie. Wszystko w dowolnej lecz nie wygórowanej ilości.

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż, ułożyć w słoikach pionowo.

Składniki zalewy zagotować i zalewać słoiki gorącą zalewą. Słoiki gotować 3 minuty od zagotowania.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 8, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bożena

Twoje zapiski: