puszka.pl - pysznie!

Marchew duszona z czosnkiem, harissą i kminkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg młodej marchewki
10 ząbków czosnku
100 ml octu z czerwonego wina
1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki)
1 łyżka kminku
100-150 ml oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Marchew obierz, pokrój w talarki i ugotuj w dużej ilości osolonej wody tak, żeby była nadal lekko chrupiąca. Odcedź i odstaw na chwilę.

Wlej do garnka oliwę, dodaj posiekany czosnek, podsmaż mieszając. Dodaj harissę i kminek, dolej ocet, dołóż marchew, całość duś przez 10-15 min.

Zdejmij z ognia, ostudź i podawaj na zimno w formie sałatki, jako przystawkę lub pod aperitif.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 5/2002

Twoje zapiski: