puszka.pl - pysznie!

Ryż z curry i włoszczyzną


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż
marchew
pietruszka
seler
por
ew. inne warzywa

olej do smażenia
sól
pieprz czarny
papryka ostra (nie chili)
curry
sos sojowy
bazylia

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, selera, pora i co tam jeszcze mamy pokroić w małą kostkę.

Do garnuszka, najlepiej nie emaliowanego, wlać trochę oleju (aby zakrył dno na ok 0,5 cm). Na rozgrzany olej wsypać ryż. Po chwili dodać warzywa, prażyć ciągle mieszając aż ryż się zeszkli. Dodać objętościowo 2 razy tyle wody, ile ryżu, oraz przyprawy: sól, pieprz czarny, paprykę ostrą i curry. Gotować aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać troszkę sosu sojowego i bazylii.
Nadesłał(a) pat, dnia: May 27, 2002
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z grupy dyskusyjnej ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm

Twoje zapiski: