Sałatka z czerwonych buraków, fasoli i ogórka kiszonego
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 duże buraczki
1 szklanka fasolki (gotowanej lub z puszki), może być też groszek
4 ogórki kiszone
2 cebulki
sól
ew. czubata łyżka majonezu kupnego lub samoróbnego
lub winegret:
- 2 łyżki oliwy
- odrobina (2 łyżeczki) soku z cytryny
- łagodna musztarda
Przygotowanie:
Buraczki gotujemy, ścieramy lub kroimy w kostkę. Dodajemy fasolkę, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i pokrojone cebulki.
Na koniec można dodać czubatą łyżkę majonezu kupnego lub samoróbnego. W wersji wegańskiej, jeśli ktoś nie chce robić sam majonezu, można dodać 2 łyżki oliwy wymieszane z odrobiną soku z cytryny i łagodną musztardą. Wymieszać wszystko i gotowe.
Twoje zapiski: