puszka.pl - pysznie!

Drożdżowe ciasto marchewkowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 marchewki drobno utarte
3 szklanki mąki
5 dag świeżych drożdży
5 łyżek miodu/słodu
kilka łyżek mąki sojowej
3/4 szklanki wody
5 łyżek oleju
i
albo 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki mielonych goździków
albo 2 łyżki nasion kopru

Przygotowanie:

Z ciepłej wody (nie gorącej), drożdży, łyżki mąki i 1 łyżki miodu/słodu zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką, dać mu wyrosnąć w cieple.

Do tego dodać następnie miód/słód, marchew, resztę mąki, mąkę sojową i przyprawy. Wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami/mąką formy. Znowu dać wyrosnąć w cieple, żeby podwoiło objętość.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 min w 220°C, a potem 30-35 min. w 170°C, czyli razem około 50 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wojmat z ircx.pl.polskavege

Twoje zapiski: