puszka.pl - pysznie!

Fenkuł, czyli koper włoski. Pieczony.

Ki: "Fenkuł to po polsku koper włoski. Je się zgrubiałą dolną część łodygi. Myślę, że bez problemu to kupisz w sklepach warzywnych, takich co sprzedają różne dziwne warzywa. W supermarketach też."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

fenkuł
1/2 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
sezam
pieprz ziołowy
grubo mielony pieprz czarny
łyżka oliwy
ząb czosnku

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym położyć wcześniej uparowane lub ugotowane plastry fenkuła i zalać je pół szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowego. Dodać sezamu, pieprzu ziołowego, grubo mielonego czarnego + łyżka oliwy i przeciśnięty przez praskę ząb czosnku. Wymieszać wszystko.

Piec w 200 st. C na środkowym poziomie piecyka 20 min., mieszając w trakcie ze trzy razy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Ki z ircx.pl.polskavege - wielka wielbicielka fenkuła :)

Twoje zapiski: