puszka.pl - pysznie!

Mleko sojowe

Mick3y: "Zawsze robiłem wg tego przepisu i wychodziło przepyszne."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka suchego ziarna soi
1/2 łyżeczki soli
2 duże łyżki stołowe miodu lub słodu (można też zastąpić cukrem)

Przygotowanie:

Soję zalać na noc 4 szklankami zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.

Następnie odlać wodę. Soję wrzucić do blendera (ew. mikserem ją potraktować), zalać 2 szklankami wody i dokładnie zmiksować (ok.5 min.). Dodać kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Otrzymany płyn wlać na płótno rozłożone w sitku i odcedzić. Pozostałą masę wrzucić ponownie do blendera, zalać 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie odsączyć.

Mleko doprowadzić do stanu wrzenia i ciągle mieszając gotować na słabym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku.
Nadesłał(a) pat, dnia: May 27, 2002
Źródło/autor przepisu: Mick3y z ircx.pl.polskavege

Twoje zapiski: