puszka.pl - pysznie!

Chłodnik biały (śmietankowy z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

śmietana
szczypiorek
koperek
ogórki
jajka na twardo
rzodkiewki
sól
kwasek cytrynowy

Przygotowanie:

Najpierw siekamy szczypior i koper. Ogórki kroimy dosyć drobno. Solimy i dobrze wygniatamy. Zmaltretowanej zieleninie pozwalamy postać jakieś pół godzinki.

Potem dodajemy pokrojone jajka na twardo, rzodkiewkę
poplasterkowaną i kwasek cytrynowy do smaku (można też ten kwasek przed gnieceniem dać).

Śmietankę rozrabiamy z dużą ilością zimnej, przegotowanej wody i zalewamy warzywka. Troszkę mieszamy, no i teraz do lodówy, a my do czyszczenia ziemniaczków - wersja z ziemniaczkami jest mniamniuśna.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 27, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: daga-78

Twoje zapiski: