puszka.pl - pysznie!

Zupa jarzynowa wiosenna z kluskami lanymi


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

młoda marchew 20 dag
pietruszka (korzeń) 5 dag
pory 20 dag
szpinak 10 dag
seler 10 dag

masło 1 łyżka
śmietana 2/3 szklanki
mąka do zagęszczenia zupy
przyprawa do zup
sól
koper 1/2 pęczka (do posypania)

ciasto lane:
mąka 15 dag
jaja 2 szt.
sól

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie oczyścić, pokroić w krążki. Pory obrać, pokroić w krążki i udusić z masłem, dodać pozostałe warzywa. Gdy zmiękną, zalać wodą, zagotować. Doprawić do smaku, podprawić śmietaną i mąką, zagotować. Podawać z lanym ciastem, posypane koperkiem.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-06-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Psubraty nr.7

Twoje zapiski: