puszka.pl - pysznie!

Soja a'la orzeszki

Niby orzeszki, w sumie bardziej delikatne niż oryginał. Fajna "chrupanka" na przyjęcia i spotkania ze znajomymi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soja
sól
olej (dla wersji smażonej)

Przygotowanie:

Przyrządza się to bardzo prosto: soję moczymy w wodzie całą noc, a potem suszymy bardzo dokładnie (ja to robię na sitku, aby podczas smażenia olej nie strzelał).

Wersja 1 - smażona:
Na patelenkę lejemy grubo olej i wrzucamy soję tak, by pokryła patelnię jedną warstwą. Gdy się zrobi złota, łyżką cedzakową odławiamy i wrzucamy na sitko, aby nadmiar tłuszczu spłynął, potem solimy i gotowe! Pycha!

Wersja 2 - pieczona:
Namoczoną soję wrzucamy do brytfanki/formy, lekko solimy, wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (tak ok. 200 st.) i pieczemy aż będzie rumiane i chrupiące. W międzyczasie przemieszać, żeby się bardziej równomiernie zrumieniły.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm

Twoje zapiski: