puszka.pl - pysznie!

Sałata ze szpinaku z ryżem i soczewicą

Także dla dorosłych. Dzieciom podawać w 2 roku życia.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

po pół szklanki ryżu i soczewicy
pęczek szpinaku
ogórek
pęczek rzodkiewki
szczypior lub dymka
2 łodygi młodego czosnku lub 2 ząbki czosnku
sól, papryka ostra lub pieprz
olej lniany

Przygotowanie:

Ugotować ryż z soczewicą.
Szpinak opłukać i drobno "podrzeć". Ogórka i rzodkiewki pokroić w plastry. Posiekać szczypior/dymkę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, olejem, ew. sokiem z cytryny.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami i potrawami z warzyw (kotletami, plackami, gulaszami itp).

Moja przyjaciółka robi wersję tej sałaty z kaszą gryczaną - również wyśmienita.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2002-05-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: