puszka.pl - pysznie!

Blok czekoladowy


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kostka margaryny lub masła
1/2 szklanki wody lub mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku,
2,5 szkl. okruchów ciast lub pokruszone herbatniki,
aromat rumowy lub arakowy
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały)

Przygotowanie:

Tłuszcz, cukier, wodę (lub mleko) podgrzewać, aby się stopiły, dodać kakao, wymieszać, zostawić, aby masa lekko przestygła. Dodać mleko w proszku i olejek, wymieszać, rozcierając, aby nie było grudek. Wsypać grube okruchy ciast i bakalie, wymieszać. Włożyć do wąskiej długiej formy wysmarowanej masłem, wstawić do lodówki. Po zakrzepnięciu wyjąć z formy (okrajać nożem od boków formy, a spod można podgrzać nad ogniem), kroić w plastry. Przechowywać zawinięty w pergamin, papier lub folię aluminiowa.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 23, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "Lilla" lcwikla@flt.krasnik.pl

Twoje zapiski: