drożdżówka, która zawsze się udaje
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
olejek zapachowy
Przygotowanie:
W 1/2 szkl. mleka rozrobić drożdże, dodać trochę cukru i mąki (posypać z wierzcu!), pozostawić do wyrośnięcia. W 1/2 szkl. mleka rozpuścić tłuszcz, cukier i cukier waniliowy, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka, mąkę, wyrośnięte drożdże. Powoli wsypywać mąkę, wyrabiając ciasto.
Dobrze wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (już na blaszce, na której będzie pieczone ciasto!).
Piec około 45minut.
Wskazówki i uwagi:
Średnio zużywam niecały kilogram mąki, wsypuję ją stopniowo i wyrabiam ciasto - nie może być ono zbyt luźne i zbyt twarde, najważniejsze, żeby nie przywierało do ręki.
Twoje zapiski: