puszka.pl - pysznie!

drożdżówka, która zawsze się udaje


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
olejek zapachowy

Przygotowanie:

W 1/2 szkl. mleka rozrobić drożdże, dodać trochę cukru i mąki (posypać z wierzcu!), pozostawić do wyrośnięcia. W 1/2 szkl. mleka rozpuścić tłuszcz, cukier i cukier waniliowy, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka, mąkę, wyrośnięte drożdże. Powoli wsypywać mąkę, wyrabiając ciasto.
Dobrze wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (już na blaszce, na której będzie pieczone ciasto!).
Piec około 45minut.

Wskazówki i uwagi:

Średnio zużywam niecały kilogram mąki, wsypuję ją stopniowo i wyrabiam ciasto - nie może być ono zbyt luźne i zbyt twarde, najważniejsze, żeby nie przywierało do ręki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:iwonadg@poczta.onet.pl

Twoje zapiski: