Zielona lazania - z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i sosem pomidorowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
płaty makaronu lazania
1 różyczka brokuła
1/4 kg fasolki szparagowej
1/2 puszki zielonego groszku
2-3 pomidory
pieczarki
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
chilli
kurkuma
ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
ew. ser żółty
Przygotowanie:
Brokuła i fasolkę ugotować na parze, można też w wodzie. Brokuła rozdrobnić. Pomidory sparzyć, pieczarki pokroić na spore kawałki, a cebule posiekać.
W jednym garnku podsmażyć na oleju część cebuli, w drugim garnku - pozostałą część. Do jednego wrzucić pieczarki, do drugiego sprasowany czosnek, a po chwili pokrojone pomidory. Do obu sosów dodać przyprawy, tylko do pomidorów nie dodawać kurkumy - za to można koncentrat pomidorowy. Pieczarki zagęścić rozbełtaną w wodzie mąką. I jak się zrobi, zdjąć z ognia.
Do pieczarek dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć warstwę makaronu i polać sosem pomidorowym. Dla laktowege można posypać startym serem. Kolejna warstwa makaronu i farsz z warzywami, kolejna warstwa i pomidory. I znowu można sera sypnąć. I znowu makaron i farsz, makaron i pomidory. Uff i już. Można posypać wierzch jeszcze serem, ale to dopiero pod koniec zapiekania.
No, trzeba to jeszcze wstawić do piekarnika i trzymać mniej więcej 0,5 h. Wystarczy sprawdzić w trakcie widelcem czy łatwo wchodzi w makaron. Jeśli tak, to można wyjąc i zajadać.
Twoje zapiski: