2 średniej wielkości selery
sól morska
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
bułka tarta
curry
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Myjemy pod bieżącą wodą selery, obieramy, następnie przekrajamy je na połówki. Kroimy w plastry (0,5 cm). Wlewamy do garnka ok 1,5l wody, doprawiamy odpowiednią ilością soli morskiej i 2 łyżkami sosu sojowego. Chodzi o to, by w czasie gotowania seler załapał słony posmak (ale nie przesadźmy!!!). Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej pokrojone w plastry selery. Gotujemy, aż będą miękkie (ale nie rozwalające się).
Selery odsączamy na sicie. Gdy wystygną, rozgrzewamy na patelni oliwę, obtaczamy ugotowane plastry selera w jajku, bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zezłocenia się panierki. Podajemy z ziemniakami (i koperkiem) z dodatkiem dużej ilości surówek.
Wskazówki i uwagi:
Plastry selera nie mogą być za grube! Tak około 0,5 cm.
Nadesłał(a) LOKIg,
dnia: 2002-03-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.