puszka.pl - pysznie!

Sos waniliowo-owocowy

Sosu można używać do ugotowanych owoców. Zimny sos można łączyć z owocami sezonowymi, np. jagodowymi.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

20-25 dag owoców (jabłka, gruszki itp.)
1 żółtko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sproszkowana (zmielona) wanilia lub cukier waniliowy
cukier do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie:

Do owoców dodać 2 szklanki wody, ugotować wywar (wywar, a nie kompot, bo bez dodatku cukru), wystudzić go.

Z żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz sproszkowanej wanilii lub cukru waniliowego i kilku łyżek zimnego wywaru z owoców sporządzić zawiesinę.

2 szklanki wywaru z owoców zagotować z cukrem, wlać zawiesinę, mieszając zagotować, dodać sok z cytryny do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: