Sos waniliowo-owocowy
Sosu można używać do ugotowanych owoców. Zimny sos można łączyć z owocami sezonowymi, np. jagodowymi.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
20-25 dag owoców (jabłka, gruszki itp.)
1 żółtko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sproszkowana (zmielona) wanilia lub cukier waniliowy
cukier do smaku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Do owoców dodać 2 szklanki wody, ugotować wywar (wywar, a nie kompot, bo bez dodatku cukru), wystudzić go.
Z żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz sproszkowanej wanilii lub cukru waniliowego i kilku łyżek zimnego wywaru z owoców sporządzić zawiesinę.
2 szklanki wywaru z owoców zagotować z cukrem, wlać zawiesinę, mieszając zagotować, dodać sok z cytryny do smaku.
Twoje zapiski: