puszka.pl - pysznie!

Puree z cebuli z zasmażką i gałką muszkatołową


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

75 dag cebuli
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki maki
1 szkl. mleka (zwykłego lub roślinnego)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. zarodki lub kiełki pszenicy

Przygotowanie:

Cebule obrać, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić, przetrzeć lub zmiksować.

Mąkę lekko zrumienić na patelni (bez tłuszczu), dodać olej, rozprowadzić mlekiem, dodać przyprawy, mieszając zagotować. Przetartą cebulę wymieszać z sosem. Można dodać zarodki lub kiełki pszenicy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: