puszka.pl - pysznie!

Buraki duszone w mleku, z zasmażką i skórką cytryny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg buraków
1 szkl. mleka (zwykłego lub roślinnego)
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
tarta skórka z cytryny
sól
cukier
sok z cytryny

Przygotowanie:

Buraki upiec lub ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mleko, zagotować.

Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej, wymieszać. Zasmażkę połączyć z burakami. Dodać sól, cukier, skórkę i sok z cytryny. Ponownie krótko zagotować.

Wskazówki i uwagi:

Upieczone lub ugotowane buraki można też pokrajać w drobną kostkę, podprawić olejem, skórką i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 3, 2002
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: