Buraki duszone w mleku, z zasmażką i skórką cytryny
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
1 kg buraków
1 szkl. mleka (zwykłego lub roślinnego)
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
tarta skórka z cytryny
sól
cukier
sok z cytryny
Przygotowanie:
Buraki upiec lub ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mleko, zagotować.
Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej, wymieszać. Zasmażkę połączyć z burakami. Dodać sól, cukier, skórkę i sok z cytryny. Ponownie krótko zagotować.
Wskazówki i uwagi:
Upieczone lub ugotowane buraki można też pokrajać w drobną kostkę, podprawić olejem, skórką i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.
Twoje zapiski: