puszka.pl - pysznie!

Grzyby (leśne i pieczarki) panierowane otrębami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

800 g grzybów (pieczarki, borowiki, maślaki, podgrzybki)
ocet + woda do ich wypłukania

4 łyżki mąki
sól
1 jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki otrąb
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać w wodzie zakwaszonej octem. Z większych grzybów zdjąć kapelusze, mniejsze zostawić w całości.

Przygotowane grzyby obtoczyć w osolonej mące, potem jajku rozbitym mlekiem, a na koniec w otrębach. Smażyć na rozgrzanej oliwie.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z sosami, surówkami, sałatkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: