Marmolada z owoców róży i pomidorów
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			2 kg owoców dzikiej róży
1 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cukru na 1 kg przecieru
ew. cukier żelujący
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Owoce róży moczymy przez 12 godz. w wodzie (owoce muszą być wydrążone, pozbawione nasion i włosków).
Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której były moczone, w emaliowanym garnku, przez 10 min. Pomidory krótko gotujemy i przecieramy przez plastikowe sitko. Oba składniki łączymy i gotujemy z cukrem aż do zgęstnienia.
Gorącą marmoladę przekładamy do szczelnych słoików. Dla szybszego zżelowania warto zastosować cukier żelujący.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: