Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
150 g kalarepy
włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera) lub gotowy bulion
łyżeczka mąki
5 łyżek zimnego mleka
łyżeczka masła
żółtko
2 łyżki śmietanki
sól
cukier
koperek do posypania
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, pokroić na połówki, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, włożyć umytą, obraną i pokrojoną na cząstki kalarepę, ugotować. Wyjąć i przetrzeć przez sito do wywaru.
Mąkę rozprowadzić zimnym mlekiem, wlać do zupy i zagotować. Masło utrzeć z żółtkiem na jednolitą masę i zaparzyć gorącą zupą wszystko energicznie ubijając trzepaczką. Dodać śmietankę. Przyprawić solą i cukrem, posypać posiekanym koperkiem.
Twoje zapiski: