puszka.pl - pysznie!

Fasolka w sosie pietruszkowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

600 g fasolki szparagowej
sól
cukier

Sos pietruszkowy:
1 łyżka masła
4 łyżki natki
1 łyżka mąki
1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu
1/2 szklanki śmietany
sól
ewentualnie sok z cytryny

Przygotowanie:

Sos: masło rozetrzeć, wymieszać z mąką, rozprowadzić gorącym wywarem. Wymieszać. Wlać do pozostałego wywaru, zagotować. Dodać śmietanę, natkę, przyprawić solą. Ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny.

Fasolkę obrać z włókien, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Odcedzić, zalać sosem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001

Twoje zapiski: