1/2 średniej dyni masłowej (można użyć też inne odmiany)
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Połówkę dyni, przekrojoną wzdłuż, pozbawić pestek, posmarować oliwą i posypać cukrem. Piec na blasze w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 40 min.
Wskazówki i uwagi:
Dynia masłowa (Butternut squash, Butternut pumpkin) jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata). Ma bardzo smaczny, pachnący, bezwłóknisty miąższ. Kształt wydłużony, dzwonowaty. Gniazdo nasienne umiejscowione w rozszerzonej części "dzwonu". W Polsce bardzo rzadka. Popularna w południowej Afryce, Stanach, Australii.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2001