Kapusta duszona z jabłkami i pomidorami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
500 g kapusty białej
sól
1 łyżeczka cukru
1 cebula
2 kwaśne jabłka (antonówki lub renety)
1-2 pomidory
2 łyżki śmietany (w wersji wegańskiej można pominąć lub dodać 1-2 łyżki oleju)
2 łyżeczki mąki
olej do zrobienia zasmażki
płaska łyżka kminku
koperek
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, umyć, podzielić na ćwiartki, ściąć głąby i pokrajać najpierw w grube pasy, a następnie w kwadraciki o boku 2-3 cm. Kapustę włożyć do rondla, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać pokrojoną cebulę, trochę soli, 1 łyżeczkę cukru i ugotować prawie do miękkości.
Dodać do kapusty jabłka utarte na tarce o grubych oczkach, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, śmietanę oraz zasmażkę z oleju i mąki. Wymieszać i gotować 5 min.
Doprawić do smaku solą, cukrem, dodać płaską łyżkę kminku i koperek.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Twoje zapiski: