puszka.pl - pysznie!

Pieczona papryka z sosem pomidorowym

Kuchnia bułgarska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

papryka

4-5 pomidorów
czosnek
olej / oliwa do smażenia
natka

Przygotowanie:

Paprykę upiec - wstawić pod samą grzałkę do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymać ok. 30 min. Co jakiś czas obracać. Gotową włożyć do papierowej torebki, a kiedy ostygnie, obrać ze skórki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i starkować. Przełożyć na rozgrzany olej i dusić dopóki płyn nie odparuje. Pod koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem zalać paprykę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 3, 2002
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 11/2000

Twoje zapiski: