puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy z zasmażką i chlebem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

300 g soczewicy
3 marchewki
maka i olej na zasmażkę
2 pietruszki
1 cebula
1 kromka chleba na osobę
sól
pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na kilka godzin. Nie zmieniając wody dodać do soczewicy marchewkę, pietruszkę i cebulę - umyte, obrane, drobno pokrojone. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z mąki i oleju, dodać do zupy. Pokroić chleb w kostkę, zalać zupą doprawioną solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Zupę można podawać z kluskami kładzionymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 14, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: