puszka.pl - pysznie!

Owocowe pucharki - sałatka owocowa z rumem i bitą śmietaną


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

2 jabłka
2 pomarańcze
2 mandarynki
2 kiwi
sok z cytryny
kieliszek rumu lub wermutu
szkl. śmietany kremówki
100 g cukru pudru
6 biszkoptów do przybrania

Przygotowanie:

Owoce obrać, pokroić w kostkę lub podzielić na cząstki. Wymieszać, skropić sokiem z cytryny i alkoholem.

Rozłożyć do 6 pucharków deserowych. Kilka cząstek pozostawić do dekoracji deseru. Śmietanę ubić na krem, zabarwić skórką utartą z pomarańczy, wymieszać z cukrem pudrem. Kremem przykryć owoce. Przybrać kawałkami owoców, do każdego deseru włożyć biszkopt. Wstawić na pół godz. przed podaniem do lodówki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 23, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: