Zupa-krem bakłażanowa
Kuchnia karaibska - doskonała propozycja na letni obiad.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 kg (2 szt.) bakłażanów
100 g (2 szt.) cebuli dymki ze szczypiorkiem
30 g (2 łyżki) masła
1 litr bulionu (może być instant)
2 łyżki śmietany kremówki
2 kromki (100 g) białego chleba
1/2 pęczka natki
tymianek
pieprz
Przygotowanie:
Na 1 łyżce masła poddusić posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, dodać bakłażany pokrojone w kostkę, smażyć razem 2-3 min. Zalać bulionem, dodać tymianek i gotować pod przykryciem na małym ogniu pół godziny.
Chleb pokroić w kostkę, usmażyć na reszcie masła, wymieszać z posiekaną natką. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i już na talerzach posypać grzankami.
Twoje zapiski: