Przystawka bakłażanowa z serem owczym i harissą
Potrawa rodem z Emiratów Arabskich - prosta, a zaskakująco smaczna przystawka.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 kg (2 szt.) bakłażanów
olej do smażenia
70 g sera owczego
1 łyżka harissy
oliwa
sól
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry, usmażyć na oleju na brązowo. Na każdy krążek bakłażana położyć plasterek sera i polać harissą wymieszaną z oliwą.
Wskazówki i uwagi:
Za polską Wikipedią: "Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to sens, ze względu na fakt, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach (i alkoholu)."
Twoje zapiski: