puszka.pl - pysznie!

Kwas litewski

Świetny, orzeźwiający napój na upały! Regionalna odmiana kwasu chlebowego.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1/2 kg czerstwego chleba
5 l wody
200 g drożdży
2 szkl. cukru
cytryna
rodzynki

Przygotowanie:

Chleb dosuszyc w piekarniku, zalać wodą. W niedużej ilości wody rozpuścić drożdże, dodać do chleba, odstawić w ciepłe miejsce na noc.

Przecedzić, dodać cukier. Rozlać do butelek, do każdej włożyć plasterek cytryny i 3-4 rodzynki. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 14, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: