Chłodnik z botwiny z ogórkiem, jajkami i ziołami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 litr wywaru jarzynowego z kostki lub z włoszczyzny
2 pęczki botwiny
3 jajka
1 ogórek świeży
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka soku z buraków
sok z połowy cytryny
1 opakowanie jogurtu lub śmietany jogurtowej
sól
pieprz
majeranek suszony do posypania
Przygotowanie:
Botwinę umyć, pokroić, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 10 min. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić na części. Zioła drobno posiekać.
Wywar jarzynowy przecedzić, ostudzić. Dodać do niego wszystkie rozdrobnione składniki, sok z buraków i sok z cytryny. Zaprawić jogurtem lub śmietaną, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Ochłodzić i podawać.
Twoje zapiski: