puszka.pl - pysznie!

Kurki po chłopsku (z duszonymi warzywami, w sosie śmietanowym)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

1 kg kurek
3 łyżki tłuszczu do smażenia
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 szkl. śmietany jogurtowej
1 łyżeczka maki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
natka lub koperek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kurki oczyścić, dokładnie opłukać, włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, dusić około pół godziny.

Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski, podsmażyć, dodać wody i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia połączyć z kurkami oraz śmietaną zmieszaną z mąką i koncentratem. Dusić kilka minut, żeby mąka nie była surowa. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką lub koperkiem, wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 14, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: