puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka twarogowo-wiśniowa z kaszą gryczaną

Potrawa zawiera dużo wapnia.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

0,5 kg wiśni
0,5 kg chudego twarogu
50 g kaszy gryczanej
3 jajka
10 g cukru waniliowego
1 cytryna
30 g (2 łyżki) margaryny
1 łyżka płatków migdałowych do posypania

Przygotowanie:

Twaróg zmiksować z kaszą, żółtkiem, cukrem waniliowym, otartą skórką z cytryny, sokiem cytrynowym i margaryną. Wiśnie wydrylować, białko ubić i ostrożnie wymieszać z masą twarogową.

Włożyć do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego, posypać migdałami. Zapiekać 30 min. w temp. 180°C.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: