Zupa-krem ziemniaczano-paprykowa z zielonym pieprzem
Zupa jest niezwykła w smaku, łagodnie pikantna i wyrafinowana. A jak pięknie wygląda!
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
800 g (6-8 szt.) ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 strąk zielonej papryki
1 łyżka oliwy/oleju do smażenia
1 litr bulionu warzywnego
1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany kremówki
zielony pieprz (można zastąpić świeżo zmielonym czarnym)
40 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć pokrojone ziemniaki i włoszczyznę. Dodać pokrojoną paprykę, zalać bulionem, gotować 20 min.
Dodać posiekaną natkę i zmiksować. Zmiażdżony czosnek wymieszać ze śmietaną i obficie przyprawić zmielonym zielonym pieprzem. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Na talerzu dodać do zupy krem czosnkowy i płatki migdałowe.
Twoje zapiski: