puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem ziemniaczano-paprykowa z zielonym pieprzem

Zupa jest niezwykła w smaku, łagodnie pikantna i wyrafinowana. A jak pięknie wygląda!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

800 g (6-8 szt.) ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
1 strąk zielonej papryki
1 łyżka oliwy/oleju do smażenia
1 litr bulionu warzywnego

1 pęczek natki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany kremówki
zielony pieprz (można zastąpić świeżo zmielonym czarnym)
40 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć pokrojone ziemniaki i włoszczyznę. Dodać pokrojoną paprykę, zalać bulionem, gotować 20 min.

Dodać posiekaną natkę i zmiksować. Zmiażdżony czosnek wymieszać ze śmietaną i obficie przyprawić zmielonym zielonym pieprzem. Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu.

Na talerzu dodać do zupy krem czosnkowy i płatki migdałowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: