puszka.pl - pysznie!

Maślaki po litewsku - w sosie śmietanowo-chrzanowym z jajkiem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

1 kg maślaków (ewentualnie różnych grzybów)
2 cebule
3 łyżki tłuszczu do smażenia
2 jajka

1/2 szkl. śmietany
2 łyżki tartego chleba
2 łyżki tartego chrzanu
sól
pieprz
odrobina cukru

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do niej grzyby, dusić do miękkości. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

Połączyć ze śmietaną, chlebem, chrzanem oraz jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 24, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: