puszka.pl - pysznie!

Brukselka z jajkiem i pomidorem zapiekana w śmietanie


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

700 g brukselki
1 jajko
1 pomidor
odrobina utartego sera żółtego
sól
szczypta cukru

sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. śmietanki niskokalorycznej

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić, umyć, krótko obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzic, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną.

Między główki brukselki włożyć plasterki jajka ugotowanego na twardo i plasterki pomidora. Zalać sosem, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: