puszka.pl - pysznie!

Sałatka z groszku i czerwonej soczewicy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

150 g zielonego groszku (może być mrożony)
100 g czerwonej soczewicy
100 g pieczarek (ok. 10 szt.)
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki bulionu
natka pietruszki do przybrania

sos winegret:
ocet winny
olej
sól i pieprz
cukier

Przygotowanie:

Na 1 łyżce oleju usmażyć posiekane cebule i soczewicę. Dodać groszek, pokrojone marchewki i pieczarki, zalać 1,5 szkl. wody z bulionem, gotować razem pod przykryciem 10 min. Jarzyny odcedzić, zalać sosem winegret (4 łyżki oleju, 4 łyżki octu, pieprz, sól, cukier). Przybrać natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: