puszka.pl - pysznie!

Fenkuł zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

250 g fenkułu (kopru włoskiego)
pół cebuli
1 nieduży pomidor
2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
30 g mozarelli
olej
przecier pomidorowy
pieprz i sol
1 łyżeczka tartego parmezanu lub innego ostrego sera żółtego

Przygotowanie:

Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 min. w osolonym wrzątku, odcedzić.

Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju. Dodać sparzony wrzątkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino i pieprz, dusić razem 5 min. na małym ogniu.

Fenkuły włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę i posypać parmezanem. Piec 35 min. w temp. 200 stopni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 2, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: