Fenkuł zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
250 g fenkułu (kopru włoskiego)
pół cebuli
1 nieduży pomidor
2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
30 g mozarelli
olej
przecier pomidorowy
pieprz i sol
1 łyżeczka tartego parmezanu lub innego ostrego sera żółtego
Przygotowanie:
Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 min. w osolonym wrzątku, odcedzić.
Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju. Dodać sparzony wrzątkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino i pieprz, dusić razem 5 min. na małym ogniu.
Fenkuły włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę i posypać parmezanem. Piec 35 min. w temp. 200 stopni.
Twoje zapiski: