puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z soczewicą i warzywami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

500 g kapusty pekińskiej
100 g soczewicy
130 g marchwi
130 g selera
130 g pora
sól
curry
garść tartej goudy

1 cebula
2 łyżki oleju
pół szklanki wywaru z warzyw (bulionu)

Przygotowanie:

Zagotować ok. 2 litrów wody, dodać soczewicę i dusić 40 min. na małym ogniu. Wrzucić pokrojone drobno warzywa (marchew, seler, por). Kiedy będzie gotowa, odsączyć, wymieszać z serem i curry.

Kapustę blanszować 3 minuty w osolonej gorącej wodzie. Wyjąć, odsączyć. Na liściach kapusty, ułożonych po 3 w rozetkę, kłaść nadzienie, zwijać jak gołąbki.

Przygotować zalewę: resztki kapusty (wewnętrzne, niewykorzystane liście) i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem na oleju, a później połączyć z bulionem. Włożyć gołąbki i dusić razem 20 min.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: