Gołąbki z soczewicą i warzywami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
500 g kapusty pekińskiej
100 g soczewicy
130 g marchwi
130 g selera
130 g pora
sól
curry
garść tartej goudy
1 cebula
2 łyżki oleju
pół szklanki wywaru z warzyw (bulionu)
Przygotowanie:
Zagotować ok. 2 litrów wody, dodać soczewicę i dusić 40 min. na małym ogniu. Wrzucić pokrojone drobno warzywa (marchew, seler, por). Kiedy będzie gotowa, odsączyć, wymieszać z serem i curry.
Kapustę blanszować 3 minuty w osolonej gorącej wodzie. Wyjąć, odsączyć. Na liściach kapusty, ułożonych po 3 w rozetkę, kłaść nadzienie, zwijać jak gołąbki.
Przygotować zalewę: resztki kapusty (wewnętrzne, niewykorzystane liście) i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem na oleju, a później połączyć z bulionem. Włożyć gołąbki i dusić razem 20 min.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ziemniakami.
Twoje zapiski: