Rabarbarowa zapiekanka pod migdałowo-waniliową pierzynką
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 6 osób
600 g rabarbaru
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 białka
2 łyżki cukru pudru
50 g migdałów
Przygotowanie:
Oczyszczony rabarbar pokroić na kwałki ok. 10 cm. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i posypać rabarbar. 20 g migdałów zemleć. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały i wymieszać.
Rabarbar wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wylać pianę i posypać pozostałymi migdałami. Zapiekać ok. 15 min. w temp. 200°C.
Wskazówki i uwagi:
Rabarbar należy umyć, odciąć liście, a z łodygi ściągnąć nożykiem skórkę.
Twoje zapiski: