8 dużych cytryn
1/4 l białego wytrawnego wina
150 g cukru
1 białko
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, odkroić boczną część jak pokrywkę i wydrążyć cytryny. Wydrążone cytryny (miseczki) z pokrywkami włożyć na 3-4 godz. do zamrażalnika.
Wino połączyć z cukrem i gotować 5 min., potem ostudzić. Miąższ z cytryn pozbawić pestek i zmiksować. Taki mus wymieszać z winem, przykryć folią i odstawić do zamrażalnika na 4 godz.
Pod koniec zamrażania ubić białko, dodać kandyzowaną skórkę i likier. Zamrożoną część rozbić w mikserze i wymieszać z pianą. Masą napełnić wydrążone cytryny, przykryć pokrywkami i odstawić na 15 min. do zamrażalnika.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia