puszka.pl - pysznie!

Zupa czosnkowa na mleku, zaciągnięta jajkiem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

1 litr mleka
1 litr wody
6 ząbków czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2-3 jajka
odrobina octu

Przygotowanie:

Mleko i wodę zagotowujemy razem z rozgniecionym czosnkiem. Masło rozcieramy z mąką na gładką masę i powoli dodajemy do gotującej się zupy, jednocześnie ubijając trzepaczką. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółtka rozbite widelcem i skropione octem. Na koniec dodajemy ubite białka. Podajemy z grzankami.

Wskazówki i uwagi:

Zupa powinna być gęsta jak krem, gładka i delikatna w smaku, bo mleko łagodzi przykry zapach czosnku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 2, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: