puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowo-czosnkowa (bez bulionu)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 nieduże pomidory (świeże lub z puszki)
ćwierć cebuli
4 ząbki czosnku
sos sojowy
1 listek laurowy
sól
pieprz
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżka śmietany kremówki [w wer. wegańskiej pominąć]

Przygotowanie:

Na 1 łyżeczce masła lub oleju zeszklić, nie rumieniąc, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać 200 ml wody, sparzone wrzątkiem, obrane i pokrojone pomidory, przyprawić sosem sojowym, listkiem laurowym, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pół godz. Dodać do zupy śmietanę i gotować jeszcze 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Przepis przerobiony na wege.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 1, 2002
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: