Zupa z topionego sera z tymiankiem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
porcja włoszczyzny
łyżeczka masła
3 ziarna pieprzu
łyżeczka tymianku
topiony serek kremowy (100 g)
jarzynka
pół szkl. śmietany 18%
pół pora do posypania
groszek ptysiowy lub małe grzanki do podania
Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyścić, pokroić i poddusić na maśle. Zalać wodą, dodać pieprz i tymianek, ugotować esencjonalny wywar. Przecedzić.
W innym garnku stopić ser, stale mieszając i w miarę potrzeby podlewając po łyżce wywarem. Gdy się rozpuści, wlać do niego cały wywar. Przyprawić zupę jarzynką, wlać śmietanę, posypać drobno posiekanym porem i podawać z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami.
Twoje zapiski: