Placki curry z kukurydzy i kaszki kukurydzianej z sałatką pomidorową
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
60 g kaszki kukurydzianej
200 g kukurydzy z puszki
1 jajko
sól
pieprz
curry
3 pomidory (ok. 250 g)
1 cebula dymka
1 pęczek natki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju
125 ml (pół szkl.) kefiru
75 g (pół pojemnika) jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kaszkę zalać 1 szklanką osolonego wrzątku, odstawić do napęcznienia na 20 minut.
Pomidory pokroić w plasterki, cebulę w paski, natkę posiekać. Pomidory, cebulę i 3/4 natki polać sosem (ocet, olej, 2 łyżeczki wody, sól, pieprz).
Odcedzoną kukurydzę wymieszać z kaszką i jajkiem, przyprawić pieprzem i curry. Formować placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i piec 25 min. w temp. 180 stopni.
Wymieszać kefir i jogurt oraz resztę natki. Placki podać z sałatką i sosem kefirowym.
Twoje zapiski: